SANAA - Door gevechten in en rond Sanaa, de hoofdstad van Jemen, is het vliegverkeer naar de plaatselijke luchthaven donderdag stilgelegd. Dat meldden de luchtvaartautoriteiten. Honderden passagiers zijn gestrand. Duizenden omwonenden sloegen op de vlucht voor het geweld.

Strijders van sjeik Sadiq al-Ahmar zijn al dagen in en rond Sanaa in gevecht met de veiligheidstroepen van president Ali Abdullah Saleh, die al meer dan 30 jaar aan de macht is in het straatarme Arabische land.

Daardoor kwamen dinsdag en woensdag al circa 40 mensen om het leven. Volgens artsen stierven afgelopen nacht 15 mensen door de gevechten.

De gevechten braken dinsdag uit in de wijk Al-Hasaba, het bolwerk van Ahmar. Dat is ongeveer 10 kilometer van de luchthaven, waar de versterkingen van Ahmar donderdag in gevecht raakten met overheidstroepen.

Gevaarlijke omstandigheden

''De lichamen liggen nog verspreid door Al-Hasaba en ambulances kunnen niet bij hen komen door de gevaarlijke omstandigheden'', aldus een medische functionaris.

Donderdag raakten ook bewapende demonstranten in Taez slaags met het leger. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden.

De afgelopen dagen kwamen in de tweede stad van het land meer dan 50 mensen om het leven. Dat kwam onder meer doordat de ordetroepen op betogers schoten.

In Jemen wordt al maanden betoogd tegen het autoritaire bewind van president Saleh. Meer dan 200 betogers zijn omgekomen sinds de demonstraties begonnen.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Gevechten Sanaa