STRATHAM - De oud-gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, wil namens de Republikeinse Partij volgend jaar een gooi doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Romney heeft dat donderdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op een boerderij in de staat New Hampshire.

Volgens Romney (64) heeft het beleid van de Democratische president Barack Obama om de economie nieuw leven in te blazen gefaald.

''Toen hij president werd, verkeerde de economie in een recessie. Hij heeft die erger gemaakt'', zei Romney over Obama. ''Mijn hart breekt, als ik zie wat er met dit land gebeurt.''

Romney zei dat als hij tot president wordt gekozen hij de uitgaven van de federale overheid met 20 procent gaat verminderen.

Mislukte gooi

In 2008 deed Romney al een mislukte gooi naar de nominatie van de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen. Hij moest toen de eer laten aan John McCain die de strijd om het presidentschap van Obama verloor.

Tot dusver hebben nog maar weinig prominente Republikeinen te kennen gegeven dat ze zich kandidaat willen stellen in de volgende presidentsverkiezingen.

De eerste grote naam bij de Republikeinen die zich kandidaat stelde was vorige maand Newt Gingrich, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Niet mee doen

Andere vooraanstaande Republikeinen hebben al laten weten niet mee te doen. Zakenman Donald Trump liet na een periode van twijfelen weten dat hij zich niet kandidaat stelt. De voormalige vicepresidentskandidate Sarah Palin heeft nog geen besluit genomen over deelname aan de race.

Romney wil president VS worden