BELGRADO - De opsporing van Ratko Mladic heeft de Servische regering de afgelopen 8 jaar ten minste 80 miljoen euro gekost.

Dat schat het actieteam dat speciaal voor de opsporing van de vroegere Bosnisch-Servische generaal was ingesteld.

Omroep B92 meldde donderdag dat minister Snezana Malovic van Justitie laat uitzoeken waarom de opsporing van de Bosnisch-Servische oud-generaal zo duur was.

Malovic tekende dinsdag het bevel tot uitzetting van Mladic, waarop die nog dezelfde dag werd overgebracht naar de gevangenis van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Opsporingsapparatuur

De ongeveer 10.000 ambtenaren die belast waren met de opsporing, kostten de staat volgens het Actieteam ongeveer 10 tot 12 miljoen euro per jaar. Het geld ging vooral op aan salarissen en opsporingsapparatuur.

Het bureau van de speciale aanklager voor oorlogsmisdaden in Belgrado heeft echter berekend dat de indirecte schade nog veel hoger is. Doordat Mladic zo lang op de vlucht was, heeft de integratie van Servië in Europa jarenlange vertraging opgelopen. Het land is daardoor zeker 1,5 miljard aan niet-ontvangen Europese subsidie gekost, nog afgezien van gemiste investeringen door buitenlandse ondernemingen.

Veiligheidsdienst

Volgens B92 heeft minister van Defensie Dragan Sutanovac donderdag tegengesproken dat Mladic enkele jaren geleden verpleegd is in het Militair Academisch Ziekenhuis (VMA) in Belgrado.

De advocaat van Mladic, Milos Saljic, had dat tegen journalisten gezegd. Het VMA wordt al een aantal jaren dag en nacht bewaakt door zowel het leger als de veiligheidsdienst. Het is onmogelijk er ongezien binnen te gaan, aldus de minister.