KABUL - Niet eerder zijn zoveel buitenlandse militairen omgekomen in de oorlog in Afghanistan dan in april en mei van dit jaar.

Dat blijkt uit gegevens van de onafhankelijke website icasualties.org die donderdag naar buiten zijn gebracht.

De buitenlandse troepenmacht had in april en mei maar liefst 110 doden te betreuren, 51 in april en 59 in mei. Dat is een toename van 85 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Donderdag kwam een Poolse militair om het leven, toen onbekenden hem tijdens een patrouille met vuurwapens en granaten aanvielen.

Troepenmacht

Twee landgenoten raakten gewond. Polen is verantwoordelijk voor de veiligheid in de provincie Ghazni. Het Oost-Europese land is een van de belangrijkste deelnemers in de internationale troepenmacht ISAF. Sinds de eerste Poolse militairen in 2002 in Afghanistan arriveerden, zijn er 27 gedood.

De radicaalislamitische Taliban hebben tijdens hun voorjaarsoffensief in april en mei een reeks aanslagen gepleegd, waarbij steeds militairen om het leven kwamen. Normaliter is het aantal doden onder de buitenlandse troepen het grootst van juni tot en met september.