BELGRADO - De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic zou lijden aan lymfklierkanker. Dat meldde zijn advocaat Milos Saljic aan de Servische krant Press.

Volgens Saljic is de lymfklierkanker de reden van het ziekenhuisbezoek van Mladic in 2009.

Saljic had vorige week kort na de arrestatie van Mladic al laten weten dat de oud-legerleider twee jaar geleden was opgenomen in een ziekenhuis in Belgrado en daar ook chemokuren onderging.

De nu 69-jarige Mladic zag er bij zijn arrestatie fragiel en zwak uit, wat vragen opriep over zijn gezondheid.

Verdedigingsstrategie

Volgens critici is het verhaal van de advocaat bedoeld als verdedigingsstrategie en zijn de verhalen over kanker verzinsels.

Mladic zit sinds dinsdagavond in een cel in Scheveningen in afwachting van zijn proces.

Advocaat

De griffie van het Joegoslavië-Tribunaal heeft donderdag een advocaat toegewezen aan de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic. Dat gebeurt om de rechten van Mladic tijdens de eerste voorgeleiding vrijdag te garanderen.

Mladic mag een advocaat uitkiezen uit een lijst met door het tribunaal goedgekeurde advocaten.

Hij hoeft dat niet meteen te doen, waardoor hij mogelijk vrijdag zonder verdediging naar de zitting gaat. Mladic zal dan worden bijgestaan door Aleksandar Aleksić, een advocaat uit Servië.

Ervaring

Aleksić heeft jaren ervaring bij het Joegoslavië-Tribunaal. Hij werkte voor de verdediging in het grote Kosovo-proces tegen hoge Servische politieke en Joegoslavische militaire leiders, dat in 2006 begon, de zogeheten Milutinovic-zaak, vernoemd naar de oud-president van Servië.

Aleksićs cliënt, de Joegoslavische generaal Nebojsa Pavkovic, kreeg in eerste aanleg 22 jaar cel voor het brute optreden tegen de Kosovo-Albanese burgerbevolking.

Zijn hoger beroep loopt nog. Momenteel staat Aleksić de Bosnische Serviër Stojan Župljanin bij in een proces wegens etnische zuiveringen in Noordwest-Bosnië in 1992.

Aanklacht

Ratko Mladic krijgt vrijdag de aanklacht te horen en moet verklaren of hij zichzelf schuldig of onschuldig acht. De zitting wordt voorgezeten door de enige Nederlandse rechter bij het VN-Tribunaal, Alphons Orie.