ISLAMABAD - Een massale aanval van militanten op een controlepost in het noordwesten van Pakistan heeft aan tientallen agenten en paramilitairen het leven gekost.

Een groep van naar schatting 500 opstandelingen viel woensdag in de vroege ochtend vanuit Afghanistan een controlepost aan in de afgelegen regio Dir in de noordwestelijke provincie Khyber.

De militanten waren gekleed in legeruniformen. De gevechten tussen de opstandelingen en Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen duurden ongeveer 24 uur.

Pakistan zette legerhelikopters en extra grondtroepen in om de aanval af te slaan. ''We hebben de controle over het merendeel van het gebied terug, maar het vechten gaat op sommige plekken nabij de controlepost nog door'', aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens hem kwamen de burgers om het leven doordat mortierbommen van de militanten op woningen terechtkwamen.

Al-Qaeda

Het was het dodelijkste gevecht sinds maanden in Pakistan. Khyber is een bolwerk van militanten van al-Qaeda en de Taliban.

De terreurorganisaties houden zich al jaren op in het berggebied tussen Pakistan en Afghanistan. Duizenden mensen zijn omgekomen door de aanvallen die vanuit deze regio worden uitgevoerd.