BRASILIA - De Braziliaanse autoriteiten hebben woensdag groen licht gegeven voor de bouw van een megadam in het Amazonegebied, aldus de Britse omroep BBC. Milieuactivisten en inheemse volkeren hebben het afgelopen jaar fel geprotesteerd tegen de aanleg.

De Belo Montedam moet de op twee na grootste waterkrachtcentrale ter wereld worden. De aanleg kost omgerekend zo'n 7,7 miljard euro.

Naar schatting 500 vierkante kilometer tropisch regenwoud komt onder water te staan. Tienduizenden mensen moeten hun woonplek verlaten. Inheemse gemeenschappen vrezen de komst van duizenden constructiewerkers in de jungle, aldus de BBC.

''We willen Belo Monte niet, want die maakt een eind aan onze rivieren, het oerwoud en ons leven'', zei het inheemse stamhoofd Raoni Metykire enige tijd geleden tijdens een protest in de hoofdstad Brasilia.

23 miljoen huishoudens

De dam moet in de Xingú-rivier in de deelstaat Pará komen, vlakbij de stad Altamira. Volgens de Braziliaanse regering kan de Belo Montedam ruim 11.000 megawatt elektriciteit leveren. Dat is goed voor 23 miljoen huishoudens.

Ook zou het project voor 18.700 directe banen zorgen. De toestemming van de Braziliaanse regering betekent in principe dat de werkzaamheden meteen kunnen beginnen. Of dat gebeurt is de vraag.

Juridisch protest

Het kantoor van de federale aanklager in de staat Pará dient een juridisch protest in tegen de bouw. In januari werd het voorbereidende werk aan de dam stilgelegd door de rechter, omdat niet aan de milieu-eisen voldaan was.

De aanleg van de dam is controversieel sinds de plannen voor de bouw dertig jaar geleden naar buiten kwamen.