BENGHAZI - Een grote ontploffing heeft woensdagavond het Tibestihotel in de Libische rebellenhoofdstad Benghazi opgeschrikt. De oorzaak is een autobom, die van afstand tot ontploffing werd gebracht, aldus de politie.

Het grote hotel wordt onder meer bezocht door rebellenleiders, diplomaten en journalisten. De explosie vond plaats op de parkeerplaats van het hotel.

Twee auto's zouden zijn vernietigd. Volgens medewerkers van het hotel zijn er geen meldingen van slachtoffers.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, had dinsdag een Italiaans consulaat geopend in het hotel, tot grote woede van het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi. Ook de Europese Commissie heeft een kantoor in het hotel.

Tripoli

In de nacht van woensdag op donderdag meldden verschillende bronnen zware explosies in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli, terwijl er vliegtuigen overvlogen.

Vermoedelijk gaat het om NAVO-bombardementen. Het is niet duidelijk welke doelen getroffen zijn, aldus verslaggevers ter plaatse.

De NAVO-troepen bewaken sinds maart in Libië het luchtruim, voeren aanvallen uit op de stellingen van getrouwen van de Libische leider Muammar Kaddafi die burgers bedreigen en handhaven het wapenembargo op zee.

Westerse leiders hebben gesteld daar mee door te gaan totdat Kaddafi opstapt.

De alliantie heeft een mandaat van 90 dagen, dus voor 1 juli moet er een besluit vallen over een verlenging van de missie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Ontploffing Tibestihotel Benghazi