BRUSSEL - Een groep van zeventig slachtoffers van seksueel misbruik in België start een juridische procedure tegen de katholieke kerk. Ze willen schadevergoeding afdwingen. Dat hebben ze woensdag bekendgemaakt.

De advocaten van de slachtoffers zullen in september een groepsvordering instellen tegen de Heilige Stoel in Rome, de Belgische bisschoppen en hoge oversten van religieuze ordes.

Begin deze week kondigden de Belgische bisschoppen al aan schadevergoedingen te willen toekennen aan personen die seksueel zijn misbruikt door geestelijken.

Ze gaan daartoe een arbitragecommissie instellen. Maar de slachtoffers zetten hun juridische actie toch door omdat ze waakzaam willen blijven, aldus een van hun advocaten.

Vangheluwe

België werd het afgelopen jaar herhaaldelijk opgeschrikt door berichten over seksueel misbruik door kerkelijke functionarissen. Vooral de affaire rond de Brugse bisschop Roger Vangheluwe zorgde voor opschudding.

Vangheluwe trad vorig jaar af nadat hij had bekend een minderjarig neefje jarenlang misbruikt te hebben. De ex-bisschop, die inmiddels op last van het Vaticaan België heeft verlaten, gaf later nog een tweede geval van misbruik toe.