BRUSSEL - De Europese Commissie overweegt geen verbod op landbouwproducten in verband met de besmetting door de EHEC-bacterie.

Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) heeft dat woensdag gezegd. Volgens Dalli zou een verbod ''buiten proportie'' zijn.

België liet eerder deze week als enige EU-land weten de invoer van komkommers uit Spanje te willen verbieden, maar volgens Dalli heeft nog geen enkele lidstaat formeel bij de Commissie gemeld van plan te zijn de invoer van Spaanse landbouwproducten aan banden te leggen.

Volgens de eurocommissaris concentreert de besmetting zich in het gebied rond Hamburg. Hij noemde het overdreven om burgers aan te raden dit gebied niet te bezoeken.

Hygiënische maatregelen

Uit Duitse cijfers blijkt volgens Dalli dat het aantal ziekenhuisopnamen terugloopt. Dalli zei dat ''normale hygiënische maatregelen'', zoals het goed spoelen van rauwe groenten en handen wassen, voldoende zijn om problemen te voorkomen.

Dalli onderstreept dat uit tests niet is gebleken dat Spaanse komkommers de oorzaak zijn van de besmetting. Maar Brussel wacht nog op de allerlaatste testresultaten bij de kwekerijen in Spanje. Hij toonde begrip voor de positie van de boeren, die hun inkomsten zien teruglopen doordat de consumenten hun producten niet meer vertrouwen.

Dalli overlegt met zijn collega Dacian Ciolos (Landbouw) over steun aan de boeren, maar hij noemde geen details.

Alle berichten over de EHEC-bacterie

Volg reacties op Twitter via NUlive