AMSTERDAM - De systematische moorden en martelingen door Syrische veiligheidstroepen tijdens protesten in de stad Daraa, doen ten zeerste vermoeden dat er in Syrië misdaden worden gepleegd tegen de menselijkheid.

Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een woensdag gepubliceerd onderzoeksrapport.

Het rapport is gebaseerd op meer dan vijftig interview met slachtoffers en ooggetuigen van het grove geweld van veiligheidstroepen in de stad Daraa, tegen betogers die sinds maart demonstreren voor onder meer een betere economische situatie en meer democratie en roepen om het vertrek van president Bashar al-Assad.

Geïnterviewden beschreven hoe het regime op systematische wijze zijn tegenstander vermoordt, slaat of martelt met electrische schokken. Ook zouden mensen die medische hulp opzoeken zonder pardon worden gearresteerd.

Internationaal Strafhof

"Dit moet stoppen", zegt directeur van de afdeling Midden-Oosten van HRW in een begeleidend stuk op de website van de organisatie. "Zo niet, dan is het aan de Veiligheidraad om de verantwoordelijke voor het geweld te berechten."

HRW doet een beroep op de Verenigde Naties (VN) om Syrië sacties op te leggen en eventueel voor te dragen aan het Internationaal Strafhof.

Een VN-resolutie lijkt er echter niet te komen, omdat Rusland zaterdag te kennen heeft gegeven niet te zullen instemmen met een resolutie die waarin aan Syrië sancties worden opgelegd.

Daraa

De zuidelijk gelegen stad Daraa was de eerste plek in het land waar, in navolging van de onrusten elders in de Arabische wereld en door plaatselijke onvrede over de handelswijze van autoriteiten en economische tegenspoed, mensen de straat op gingen.

Hoewel de onrust overgeslagen is naar andere plaatsen, is Daraa nog steeds het epicentrum van de onvrede en de plek waar regeringstroepen het hardst inrgijpen. Alleen al in Daraa zijn volgens locale activisten zeker meer dan 418 mensen om het leven gekomen, in heel Syrië ligt het dodental op bijna 900.

De berichten uit Syrië zijn over het algemeen moeilijk te verifiëren. Het land laat nauwelijks buitenlandse journlisten toe en binnenlandse pers staat onder strenge censuur.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten