BRUSSEL - De NAVO-landen hebben besloten de militaire campagne in Libië te verlengen met negentig dagen. Dat meldt het militaire bondgenootschap woensdag.

De NAVO is sinds eind maart actief in Libië.

De troepen bewaken in Libië het luchtruim, voeren aanvallen uit op de stellingen van getrouwen van de Libische leider Muammar Kaddafi die burgers bedreigen en handhaven het wapenembargo op zee.

De NAVO-landen spreken in een gezamelijk verklaring van "een duidelijke boodschap aan zowel het regime als aan de Libische bevolking". "We staan er samen voor garant dat de Libiërs hun eigen toekomst kunnen gaan scheppen. En die dag komt steeds dichterbij", zo luidt de verklaring.

Hillen

Minister Hans Hillen van Defensie juicht de verlenging toe. ''Nu ophouden zou betekenen dat Kaddafi alsnog de kans krijgt het verzet de kop in te drukken. Het is goed dat de NAVO vastbesloten is'', zo laat hij weten.

Hillen wijst er echter op dat de NAVO en deze missie niet verantwoordelijk zijn voor het einddoel: een duurzame en stabiele politieke situatie in Libië.

Via andere vooral politieke wegen moet worden toegewerkt naar een stabiel Libië en worden nagedacht over de periode na het vertrek van het regime.

Mijnenjager

Nederland doet mee met de missie met een mijnenjager en zes F-16-gevechtsvliegtuigen, maar Nederlanders voeren geen bombardementen uit.

Het kabinet wacht nu eerst een officieel verzoek van de NAVO af over een nieuwe bijdrage. Daarna volgt een kabinetsbesluit en een nieuwe zogeheten artikel 100-brief aan de Tweede Kamer.

Hillen liet dinsdag in de Kamer weten dat de meest betrokken ministers gunstig gestemd zijn over een verlenging. Wat betreft de kosten, heeft Nederland dit jaar nog 10 miljoen euro voor missies te besteden. De kosten van de nieuwe missie in Kunduz zijn al ingeboekt.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten