AMSTERDAM - Bahrein maakt zich na weken van relatieve rust woensdag op voor een nieuwe golf van protest tegen het zittende regime. De oproep tot het hervatten van de betogingen volgt op de mededeling van koning Hamad bin Isa al-Khalifa dat hij de noodtoestand in zijn land opheft.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International doet een beroep op het regime van Bahrein om niet opnieuw te grijpen naar geweld tegen demonstranten.

Dinsdagavond liet de Bahreinse minister van Justitie nog weten dat de autoriteiten niet van plan zijn de druk op tegenstanders te verzachten, zo meldde onder meer persbureau AP.

De koning van Bahrein riep op 15 maart na weken van onrust in zijn land de noodtoestand uit, naar eigen zeggen om “de situatie te stabiliseren”. Aanvankelijk zou de noodtoestand half juni worden opgeheven.

De scherpe stellingname van de Justitieminister lijkt haaks te staan op de mededeling van koning Al Khalifa dat hij in is voor “verzoenende gesprekken” met oppositieleden begin juli. Het zou een dialoog moeten worden, “zonder vooraf gestelde voorwaarden”.

Fouten

“De autoriteiten moeten niet dezelfde fouten maken als in februari en maart”, zegt directeur van afdeling van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Malcom Smart woensdag.

Massale en aanvankelijk vreedzame protesten werden toen door veiligheidstroepen uit elkaar geslagen. Smart: “Als de noodtoestand weer is opgeheven, moeten Bahrein het recht van de bevolking op vreedzame betogingen respecteren.”

Demonstraties

Het Parelplein in de Bahreinse hoofdstad Manamah was op 14 februari voor het eerst toneel van een grote protestbijeenkomst. De demonstratie werd direct met harde hand neergeslagen. In de daaropvolgende weken werd op meerdere plekken in het land gedemonstreerd.

De demonstranten hadden, naar voorbeeld van hun Egyptische voorgangers, onder meer via internet een dag van protest uitgeroepen voor meer democratie in het welvarende oliestaatje.

Het land in de Perzische Golf wordt geleid door het soennitische vorstenhuis Al-Khalifa, terwijl 70 procent van de bevolking sjiitisch is. De sjiieten worden gediscrimineerd door de soennitische heersers.

Stoppen

Toen half maart de noodtoestand werd ingevoerd kreeg de bevelhebber van de strijdkrachten de bevoegdheid om "alles te doen wat hij nodig acht" om het protest tegen het regime van de koning te stoppen.

Volgens gegevens van de Bahreinse overheid zijn sinds het begin van de onrusten zeker 24 mensen omgekomen, onder wie vier politiemensen. Zeker vijfhonderd mensen zijn gearresteerd.

Profiel Bahrein

Alles over de onrust in het Midden-Oosten