BELGRADO - De Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic, die sinds dinsdagavond in de gevangenis in Nederland zit, is in 2009 geopereerd in een ziekenhuis in Belgrado, toen hij nog voortvluchtig was.

Dat heeft zijn advocaat Milos Saljic dinsdagavond aan de omroep B92 laten weten.

De nu 69-jarige Mladic lag van april tot juli 2009 in een niet nader genoemde kliniek in de Servische hoofdstad. Daar werd hij geopereerd en onderging hij een chemotherapie.

Bij zijn arrestatie afgelopen week viel op hoe broos en zwak Mladic eruitziet. Saljic liet eerder al weten dat de gezondheid van zijn cliënt alarmerend is.

Dat was ook reden om beroep aan te tekenen tegen zijn uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Een Servische rechtbank wees dat af, waarna Mladic op het vliegtuig naar Nederland werd gezet.

Ziekenhuis

In de Servische media gingen al verhalen rond dat de voormalige legerleider, die wordt verdacht van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, in een militair ziekenhuis in Belgrado is behandeld.

De huidige minister van Gezondheid, Zoran Stankovic, die van 2002 tot 2005 directeur van het militair hospitaal was en zich openlijk als vriend van Mladic manifesteert, heeft de ex-generaal na diens arrestatie bezocht.