GUANTANAMO BAY - Amerikaanse militaire aanklagers dienen dinsdag een nieuwe aanklacht in tegen Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Dat meldden media in de VS.

Khalid Sheikh Mohammed gold als de derde man binnen het terreurnetwerk al-Qaeda toen hij in 2003 werd opgepakt in Pakistan.

Na drie jaar werd hij overgebracht naar het omstreden detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba. Daar bekende hij betrokkenheid bij een reeks terreuraanslagen tegen het Westen, waaronder die op '9/11'.

In eerste instantie leek het erop dat een militaire rechtbank in Guantanamo Bay Khalid Sheikh Mohammed en vier medeverdachten zou berechten.

Bezwaren

Later was sprake van berechting door een rechtbank in New York, totdat de zaak in april weer werd terugverwezen naar Guantanamo Bay.

Een proces in een gewone rechtbank stuitte op grote bezwaren bij Amerikaanse politici, waarop president Barack Obama besloot om de terreurverdachten, alsnog te laten berechten op de marinebasis.

Doodstraf

De verdachten riskeren de doodstraf als ze schuldig worden verklaard. De eerste hoorzittingen in de strafzaak tegen Khalid Sheikh Mohammed en zijn medeverdachten beginnen mogelijk in september, rond de tiende herdenking van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten.