DAMASCUS - De Syrische president Bashar al-Assad heeft dinsdag een algemene amnestie afgekondigd. Volgens de staatstelevisie vallen alle politieke groepen onder de amnestieregeling inclusief de verboden Moslimbroederschap.

Al twee maanden wordt er hevig geprotesteerd tegen het bewind van Assad. Het veiligheidsapparaat treedt keihard op tegen de betogers. Er vielen al meer dan duizend doden en duizenden mensen verdwenen achter de tralies.

Het regime heeft al eerder allerlei beloften voor hervormingen gedaan, maar daar kwam tot dusver weinig van terecht.

Assad nam in 2000 de macht over van zijn vader die begin jaren zeventig via een staatsgreep op het pluche kwam.

Nationale Dialoog

Naar verwachting zal Assad de komende dagen proberen een nationale dialoog te beginnen. De vrijlating van alle politieke gevangenen is een belangrijke eis van de oppositie evenals het indammen van de macht van de veiligheidsdiensten.

Syrische oppositie-activisten bijeen in Turkije noemden de aankondiging van Assad ''te weinig en te laat''.

Bendes

De regering stelt dat ''gewapende terroristische bendes'' gesteund door islamisten en buitenlandse onruststokers achter de protesten zitten.

Buitenlandse journalisten worden niet toegelaten, waardoor berichtgeving afhankelijk is van getuigenverslagen en mededelingen van activisten.

Veiligheidstroepen

Intussen vielen dinsdag veiligheidstroepen nog twee plaatsen in het midden van het land aan waar demonstraties voortduren. In Rastan nabij Homs was machinegeweervuur te horen, aldus een mensenrechtenactivist.

Hier zijn de militairen al drie dagen bezig de oppositie te onderdrukken. Ook in het nabijgelegen Talbiseh is het leger in de weer om tegenstanders van Assad op te pakken. 

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten