AMSTERDAM - De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini heeft dinsdag in de Libische 'rebellenstad' Benghazi een consulaat geopend dat moet toezien op onder meer financiële steun aan de opstandelingen tegen het autoritaire regime van Muammar Kaddafi.

De Italiaanse oliemaatschappij Eni, het grootste buitenlandse oliebedrijf in Libië, steunt de Nationale Overgangsraad van de rebellen eveneens financieel en voorziet hen van brandstof, zo tekent persbureau Reuters op uit de mond van Frattini.

Frattini sprak van een totaalpakket van “enorme hoeveelheden brandstof en grote sommen geld ter waarde van honderden miljoenen euro’s”. Precieze cijfers wil de Italiaanse minister echter niet noemen.

Bolwerk van de rebellen Benghazi, in het oosten van Libië:


Grotere kaart weergeven

Frankrijk

Frankrijk stuurt “zeer binnenkort” gevechtshelikopters naar Libië als bijdrage aan de NAVO-missie in het land. Dat meldt de Franse minister van Defensie Gerard Longuet dinsdag.

Het exacte moment waarop de toestellen naar Libi:e vertrekken noemde Longuet niet. “Maar in ieder geval: heel snel”, aldus de minister tegenover Reuters.

Aanvallen

Onder meer de Libische hoofdstad Tripoli wordt vrijwel dagelijks gebombardeerd door een internationale coalitie. De aanvallen op militaire doelen in Libië begonnen op 19 maart. Met de helikopters moeten preciezere luchtaanvallen worden uitgevoerd op militaire doelen.

Onderstaande kaart geeft de steden weer die getroffen zijn door NAVO-aanvallen tot en met zondag 30 mei. Klikken op de iconen geeft het aantal vernietigde doelwitten weer. De gegevens zijn afkomstig uit NAVO media updates verzameld door The Guardian. De volledige data is hier te vinden.

Klik hier om de kaart groter weer te geven/(c)NU.nl/Jelle Kamsma

De aanvallen zijn bedoeld om te voorkomen dat de Libische leider Kaddafi opstandelingen aanvalt.

Vorige week meldde de Franse autoriteiten nog dat ook Groot-Brittannië gevechtshelikopters naar het Noord-Afrikaanse land stuurt, dat bericht werd echter een dag later door de Britse minister van Defensie gedegradeerd tot “een van de vele opties”.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten