BELGRADO - De gezondheid van de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic (69) is alarmerend. Dat heeft zijn advocaat Milos Saljic maandag gezegd, meldde de omroep B92.

Hij zei te denken dat een proces voor het Joegoslavië-Tribunaal niet door kan gaan.

''Mladic moet snel worden onderzocht door hartspecialisten, neurochirurgen, orthopedisten en gastro-enterologen'', aldus Saljic.

Hij bevestigde dat hij maandag per post beroep heeft aangetekend tegen het besluit van de rechter van vrijdag dat Mladic fit voor een proces is. In het weekeinde zei Saljic dat Mladic geestelijk hard achteruitgaat en rare dingen zei.

Mladic wil naar het graf van zijn dochter die tijdens de oorlog in Bosnië in 1994 zelfmoord pleegde met een wapen van haar vader. Mladic, die wordt vastgehouden in het pand van een speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden, heeft naar verluidt maandag bezoek van kleinkinderen gehad.

Uitleveringsprocedure

Slobodan Homen, een staatssecretaris van Justitie in Belgrado, bevestigde maandag dat de uitleveringsprocedure gerekend vanaf maandag twee tot vier dagen kan duren.

De brief van Saljic moet volgens hem dinsdag voor 05.00 uur binnen zijn en dan hebben drie magistraten van het gerechtshof in Belgrado maximaal drie dagen om een besluit te nemen.

Hij denkt dat zijn ministerie het besluit dat Mladic terecht kan staan, uiteindelijk bekrachtigt. Dat doet dan de minister van Justitie, Snezana Malovic, met haar handtekening.

Martelaar

De voormalige Bosnisch-Servische bevelhebber wordt naar verwachting uitgeleverd indien zijn toestand dat ook maar enigszins toestaat. De Servische leiding zou ook wanneer hij ernstig ziek blijkt graag van hem af willen.

Hij blokkeerde de toenadering tot de EU en voedde extreem-nationalistische stromingen die hem als martelaar van de Servische zaak zien.

Zondag betoogden tussen de tien- en vijftienduizend mensen in Belgrado tegen de uitlevering van Mladic. Dat is volgens waarnemers voor extreemrechts in Servië een teleurstellend lage opkomst. Tegen de slechte economische levensomstandigheden betoogden drie maanden geleden zeker 70.000 mensen.