BRUSSEL - De Belgische bisschoppen willen de slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken een schadevergoeding toekennen.

Dat hebben ze maandag in een persbericht laten weten.

Een onderzoekscommissie van het Belgisch parlement pleitte eerder voor een schadevergoedingsregeling. De bisschoppen willen nu een arbitragecommissie instellen die slachtoffers van al verjaard misbruik financieel kan compenseren.

De bisschoppen erkennen ''zonder omwegen'' dat religieuzen zich aan misbruik schuldig hebben gemaakt. Ze drukken hun ontzetting hierover uit, betuigen hun medeleven met de slachtoffers en prijzen hen om hun moed de feiten te melden.

Verantwoordelijkheid

De bisschoppen zeggen zich bewust te zijn van hun morele verantwoordelijkheid. Ze willen de slachtoffers ''in hun waardigheid herstellen'' en hen ook financieel tegemoetkomen.

België werd het afgelopen jaar herhaaldelijk opgeschrikt door berichten over seksueel misbruik door kerkelijke functionarissen. Vooral de affaire rond de Brugse bisschop Roger Vangheluwe zorgde voor opschudding.

Vangheluwe trad vorig jaar af nadat hij had bekend een minderjarig neefje jarenlang misbruikt te hebben. De ex-bisschop, die inmiddels op last van het Vaticaan België heeft verlaten, gaf later nog een tweede geval van misbruik toe.