AMSTERDAM - Joran van der Sloot heeft de Peruaanse Stephany Flores mogelijk omgebracht omdat zij weigerde hem geld te geven. Joran was platzak en had geen geld om zijn hotelkamer te betalen en kon nauwelijks een maaltijd kopen.

Dat staat in een chatgesprek dat hij had met een vriend, blijkt uit een weergave van de chatsessie die in handen is van een correspondent van Novum Nieuws.

"Als ze mij uit het hotel gooien ga ik misschien weer gekke dingen doen", schreef Van der Sloot vorig jaar aan een Limburgse pokervriend, twee dagen voor de dood van Flores.

Van der Sloot liet weten dat hij zich desnoods wilde 'prostitueren' als iemand hem zou helpen met zijn geldproblemen. Hij klaagt in de chat dat ook zijn eigen familie weigert hem geld te geven.

Geen geld

Van der Sloot, die sinds 3 juni vastzit voor de moord op Flores, schreef dat hij geen geld had voor zijn hotelkamer in de dure wijk Miraflores in de Peruaanse hoofdstad Lima. Het betalen van een maaltijd zou nog net lukken. Het chatgesprek is afkomstig van de telefoon van de Limburger.

Een vriendin van het slachtoffer verklaarde dat Flores kort voor haar dood zevenduizend Soles, ruim 1800 euro, in een pokertoernooi had gewonnen, schrijft de Peruaanse krant El Comercio. Het geld zou zij in haar auto hebben bewaard.

Hotelkamer

De avond van 30 mei speelde Flores met Van der Sloot mee in de Latin American Poker Tour in het casino Atlantic City in Lima. Hierna vertrokken zij samen naar de hotelkamer van Van der Sloot.

In de hotelkamer gingen de twee online pokeren. Volgens een verklaring van Van der Sloot kregen de twee echter ruzie, nadat Flores er via zijn computer achter kwam dat Van der Sloot hoofdverdachte was rond de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba in 2005. Van der Sloot verloor volgens justitie zijn zelfbeheersing en bracht Flores om het leven.

Laptop

Onderzoek van de laptop van de Nederlander wees eerder uit dat zoekopdrachten naar de zaak Holloway voor de dood van Flores plaatsvonden. Het team dat de laptop onderzocht, moet nu begin juni dit oordeel bevestigen.

Als dit gebeurt, wil de advocaat van de familie Flores, Edwar Alvarez, dat Van der Sloot wordt aangeklaagd voor roofmoord. Hier staat in Peru levenslang op.

Auto

Volgens de lezing van Alvarez wist Van der Sloot dat Flores het geld in haar auto bewaarde en vroeg hij haar om geld. Toen zou hij haar hebben omgebracht. Máximo Altez, de advocaat van Joran, stelt dat er geen bewijs is voor het bestaan van het geldbedrag.

Hij meent dat het om doodslag gaat, gepleegd vanuit een emotionele opwelling. Daar staat maximaal vijf jaar cel op.

Maandag is het precies een jaar geleden dat de 21-jarige Peruaanse omkwam. Verwacht wordt dat het proces tegen Van der Sloot binnen twee maanden begint.