'Sudan begaat oorlogsmisdaden'

AMSTERDAM - Het Noord-Sudanese leger heeft oorlogsmisdaden, waaronder etnische zuiveringen, begaan bij de inname van de betwiste grensregio Abyei. Dat heeft het Satellite Sentinel Project (SSP) zondag gezegd.

Het SSP, een initiatief van acteur George Clooney, maakt gebruik van satellietbeelden om de situatie in Sudan in te schatten.

Volgens de groep hebben Noord-Sudanese troepen een derde van alle burgergebouwen in de stad Abyei platgebrand. Het bewijs wordt overgedragen aan het Internationaal Strafhof en de VN-Veiligheidsraad, aldus het SSP.

Kinderen

Als gevolg van de gevechten in het betwiste Sudanese grensgebied Abyei zijn zo'n 35 duizend kinderen ontheemd. Dat heeft de Britse tak van de organisatie Save the Children zondag gezegd.

 Volgens Save the Children lopen de kinderen uit het gebied 'ernstig risico' om seksueel en fysiek mishandeld te worden, of als kindsoldaat gerekruteerd te worden.

Save the Children zei zondag 'wanhopig ongerust te zijn over de kinderen die nu buiten het bereik van humanitaire hulp zijn'.

Lees meer over:
Tip de redactie