BELGRADO - De voormalige bevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, Ratko Mladic, kan in principe maandag al door de Servische justitie aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag worden overgedragen.

Maar wanneer hij precies wordt uitgeleverd, wordt om veiligheidsredenen pas na de overdracht bekendgemaakt. Dit zei Rasim Ljajic volgens Servische media die hem zondag citeren.

Ljajic is de Servische topambtenaar die verantwoordelijk is voor de samenwerking met het tribunaal in Den Haag.

Beroep

Hij zei dat de uitlevering binnen 48 uur kan plaatsvinden. Mladic kan volgens Ljajic maandag worden uitgeleverd, zodra de rechter het beroep heeft afgewezen waarmee Mladic' advocaat, Milos Saljic, de uitlevering wil voorkomen.

De advocaat stelt dat de rechter afgelopen week ten onrechte heeft besloten dat de 69-jarige Mladic fit genoeg is voor een proces.

De geestelijke gesteldheid van Mladic is volgens Saljic 'alarmerend'. Saljic deed zijn uitspraak tegenover een groep journalisten. "Ik kan jullie vertellen dat zijn gezondheidssituatie vandaag veel slechter is dan gisteren. Het is psychologisch veel slechter."

Laat

De vraag is evenwel hoe voortvarend Saljic te werk gaat. Hij vraagt de rechters onder meer om een onafhankelijk psychologisch onderzoek van Mladic. Hij heeft aangegeven te proberen de procedure zo lang mogelijk te laten duren. Hij zou de documenten bijvoorbeeld laat op maandag naar de rechtbank sturen.

Het duurt maximaal twee dagen voordat de stukken daar zijn gearriveerd. De rechters hebben dan nog drie dagen om te beslissen, maar aangenomen wordt dat ze weinig tijd nodig hebben om het af te wijzen. Daarna is alleen nog een handtekening van de Servische minister van Justitie, Snezana Malovic, nodig.

Twee jaar

De Turkse rechter Mehmet Güney van het Joegoslavië-Tribunaal zei zondag ook tegen de Turkse pers dat Mladic binnen 48 uur in Den Haag zou kunnen zijn.

Eenmaal in Den Haag moet hij volgens Güney onmiddellijk worden voorgeleid. Hij verwacht dat het proces tegen Mladic anderhalf tot twee jaar gaat duren.

Mladic moet onder meer terechtstaan wegens zijn rol in de langdurige belegering en beschieting van de Bosnische hoofdstad Sarajevo en wegens de massamoorden op moslimmannen en -jongens rond Srebrenica, kort nadat hij die plaats had ingenomen.