KABUL - Bij een luchtaanval door vliegtuigen van de NAVO zijn in de nacht van zaterdag op zondag volgens de plaatselijke autoriteiten in het zuidwesten van Afghanistan twaalf kinderen en twee vrouwen omgekomen.

Het bestuur van de Afghaanse provincie Helmand heeft een verklaring verspreid die stelt dat Amerikaanse mariniers in het district Nawzad om luchtsteun vroegen.

Bij de luchtaanvallen die daarop volgden, werden twee woonhuizen gebombardeerd.

Daarbij vielen veertien doden, onder wie vijf meisjes en zeven jongens, en er vielen zes gewonden.

Een woordvoerder van de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dat de melding over burgerslachtoffers wordt onderzocht.

Nuristan

De gouverneur van Nuristan zei zondag dat afgelopen woensdag in zijn provincie ook achttien burgers zijn omgekomen tijdens NAVO-aanvallen.

Ook twintig politieagenten verloren het leven. Zij kwamen onder vuur te liggen op een plek die zij zojuist op radicaalislamitische opstandelingen hadden veroverd, aldus de provinciebestuurder.

Frictie

Burgerslachtoffers zijn een voortdurende bron van frictie tussen de Afghaanse regering en de NAVO-troepen die het Centraal-Aziatische land helpen een opstand van de extremistische Taliban de kop in te drukken.

De Taliban maakten vanaf 1996 de dienst uit in Afghanistan, maar werden verdreven door de Amerikanen in de nasleep van de bloedige aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001.

President Hamid Karzai riep met name de Verenigde Staten zondag opnieuw op voorzichtiger te werk te gaan om burgerdoden te voorkomen. Hij sprak van een ''laatste waarschuwing'' en noemde het optreden van de Amerikanen ''willekeurig en onnodig''.