KHARTOEM - De VN-missie Unmis die toeziet op het vredesakkoord uit 2005 tussen Noord- en Zuid-Sudan, moet van de Sudanese regering op 9 juli vertrekken, als het zuiden volgens afspraak onafhankelijk wordt.

Dit heeft staatspersbureau SUNA zaterdag gemeld.

Het vredesakkoord voorziet in een referendum waarbij het zuiden zich eerder dit jaar vrijwel unaniem voor onafhankelijkheid uitsprak. President Omar al-Bashir heeft gezegd dat besluit als beloofd te respecteren.

Maar de spanningen rond het grensgebied Abyei dat zowel door het noorden als door het zuiden wordt geclaimd, lopen op. Ongeveer 80.000 inwoners van Abyei zijn op de vlucht geslagen sinds het Noord-Sudanese leger het gebied vorige week bezette.

De VN hebben het geweld veroordeeld. Menig waarnemer vreest voor een nieuwe oorlog.

Darfur

Unmis heeft een moeilijke relatie met de Sudanese autoriteiten. Oud-minister Jan Pronk werd in 2006 als toenmalig hoofd van de missie tot persona non grata verklaard en het land uitgezet.

Als Unmis vertrekt, blijven de Verenigde Naties in Sudan aanwezig in de West-Sudanese regio Darfur. Daar is Unamid gestationeerd, een gemeenschappelijke missie van VN en Afrikaanse Unie, die toeziet op het conflict tussen de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem en zwarte rebellen.