TALOQAN - Door een zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse stad Taloqan zijn zaterdag zeven mensen om het leven gekomen. Het doelwit van de explosie was een bijeenkomst van hoge veiligheidsfunctionarissen.

Onder de doden zijn het hoofd van de politie in Noord-Afghanistan en de plaatselijke politiechef.

Volgens de internationale troepenmacht ISAF en de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière zijn ook twee Duitse militairen omgekomen bij de aanslag in de provincie Takhar. Eerder was nog sprake van drie Duitse doden.

Voorts zijn er naar schatting tien gewonden, onder wie provinciegouverneur Abdul Jabar Taqwa, in wiens kantoor de bijeenkomst werd gehouden.

Kneip

De Duitse generaal Markus Kneip, bevelhebber van de buitenlandse troepen in het het noorden van Afghanistan, liep lichte verwondingen op. Kneip moet het bevel krijgen over de Nederlandse militairen die de regering naar de provincie Kunduz wil sturen.

Bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten geschokt en bedroefd te zijn. ''Deze terreuraanslag laat een moorddadige minachting van mensen zien'', verklaarde ze.

Politie-uniform

Het noorden van Afghanistan was lange tijd een van de rustigste en veiligste delen van het land. Extremistrische rebellenbewegingen als de Taliban hebben hun strijd echter opgevoerd.

Ze zijn onder meer geïnfiltreerd in de politie en andere ordediensten. Ook de zelfmoordenaar van zaterdag zou een politie-uniform hebben gedragen.