AMSTERDAM - De voortvluchtige van oorlogsmisdaden verdachte ex-generaal Ratko Mladic is gearresteerd in Servië. Een procedure om Mladic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is in gang gezet.

Dat heeft de Servische president Boris Tadic donderdagmiddag bevestigd tijdens een persconferentie. Een half uur eerder werd het bericht al in een uitzending op de Servische staatstelevisie bevestigd.

De arrestatie is volgens Tadic het resultaat van de samenwerking van zijn land met het Joegoslavië-Tribunaal. De moslimpresident van Bosnië Bakir Izetbegovic, voegde daaraan toe dat het eveneens gebeurde in samenwerking met de veiligheidsdiensten van Bosnië.

De arrestatie is ''een van de voorwaarden voor gerechtigheid'' en stimuleert verzoening op de Balkan, aldus Izetbegovic. Hij prees de ''vastberadenheid van de internationale gemeenschap, die vasthield aan het standpunt dat Mladic moet worden opgepakt''.

Volgens hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Serge Brammertz heeft Servië "voldaan aan een van zijn internationale verplichtingen''.

Voorgeleid

Mladic wordt in de loop van de middag voor het eerst voorgeleid. Dat gebeurt bij het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in de Servische hoofdstad Belgrado. Het is onduidelijk wanneer de rechters een besluit nemen over uitlevering van Mladic aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Dat laat het Servische persbureau BETA weten. Na een vonnis kan Mladic tegen uitlevering in beroep gaan. De uiteindelijke beslissing over de uitlevering ligt bij het Servische ministerie van Justitie.

De Servische staatstelevisie meldde eerder dat de voormalige militaire leider al op weg zou zijn naar Nederland.

Rechter

''Alle oorlogsmisdadigers moeten voor de rechter worden gebracht'', zei Tadic. Het VN-tribunaal in Den Haag was vaak zeer kritisch over de medewerking van de Serviërs bij het opsporen van oorlogsmisdadigers.

''Hiermee hebben wij een moeilijk hoofdstuk in onze recente geschiedenis afgesloten'', zei Tadic. De president zei verder dat de laatst overgebleven voortvluchtige verdachte van oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië, Goran Hadzic, ook zal worden opgepakt.

Hadzic was in de jaren negentig de politieke leider van de Servische entiteit in Kroatië. Hij wordt gezocht wegens misdaden gepleegd in Oost-Slavonië.

Tip

Volgens de Servische zender B92 is Mladic donderdagochtend opgepakt na een tip dat een man met de naam Milorad Komadic een fysieke gelijkenis met Mladic had.

De 69-jarige Mladic, die er duidelijk ouder uitzag dan op foto's die van hem zijn verspreid, heeft zich naar verluidt niet tegen zijn arrestatie verzet.

De oorlogsmisdadiger is aangehouden in het huis van een familielid in het dorp Lazarevo, niet ver van de stad Zrenjanin in het noorden van Servië. Dat heeft de burgemeester van de plaats gezegd tegen de grootste Servische krant Blic.

Servië

Mladic werd gearresteerd in het dorp Lazarevo, in de noordelijke provincie Vojvodina.

Arrestant

B92 was de eerste die donderdagochtend melding maakte van een arrestant die "mogelijk Mladic was". Dat bericht werd vervolgens door de Servische regering bevestigd tegenover de Amerikaanse nieuwszender CBS.

De politie en de geheime dienst begonnen rond 6 uur in de ochtend met hun operatie. Drie uur later werd Mladic aangehouden. Hij had twee geladen wapens bij zich, maar verzette zich niet. Volgens Mladic' advocaat verkeert de voormalig legerleider in slechte gezondheid.

Genocide

Mladic is bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995. Onder leiding van de in 2008 gearresteerde Radovan Karadzic voerde Mladic etnische zuiveringen uit in Bosnië.

Troepen onder leiding van Mladic vermoordden toen duizenden Bosnische moslims. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen.

'Onvoldoende meewerking'

Eerder donderdag had de nieuwssite EU Observer nog uit een verslag van het tribunaal geciteerd. Daarin staat dat Servië niet voldoende meewerkte om de laatste voortvluchtigen, naast oud-generaal Ratko Mladic ging het om ex-politicus Hadzic, te arresteren. Frederick Swinnen, de speciale adviseur van de hoofdaanklager van het tribunaal, bevestigde de inhoud.

''Zonder een aanmerkelijke verbetering in het niveau van de samenwerking zullen de voortvluchtigen (Mladic en Hadzic - red.) niet worden opgepakt'', schrijft hoofdaanklager Brammertz in het rapport.

Nieuwe feiten

De Nederlandse advocaten van duizenden nabestaanden van de massamoord in Srebrenica hopen dat de arrestatie van Mladic leidt tot nieuwe feiten over de val van de enclave in 1995. Dat kan de rol van de Verenigde Naties en die van de Nederlandse staat in een nieuw daglicht plaatsen.

Dat lieten Marco Gerritsen en Axel Hagedorn donderdag weten. Ze vertegenwoordigen naar schatting zesduizend voornamelijk vrouwen, die bekendstaan als de 'Moeders van Srebrenica'. Het tweetal is al sinds 2007 bezig met een civiele rechtszaak tegen de VN en de Staat, die ze ernstige nalatigheid verwijten.

De Nederlandse staat verwijst de zaak door naar de VN. Maar de volkenrechtelijke organisatie geniet immuniteit, wat de rechter in Den Haag in 2008 bevestigde. Ook vond de rechter zich niet bevoegd om de klachten in behandeling te nemen.

Europese Unie

Door de arrestatie van Mladic staat Servië sterker in de onderhandelingen met Brussel over toetreding tot de Europese Unie.

De EU heeft steeds benadrukt dat Servië moet samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal, wil het uiteindelijk kunnen toetreden tot de unie.

De EU benadrukte steeds dat Servië volledig moet samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal, wil het uiteindelijk toetreden tot de unie. Buitenlandchef Catherine Ashton vindt ook dat Servië en Kosovo, die ooit een geheel vormden, beter moeten samenwerken.

Alle berichten over Ratko Mladic

Profiel van Mladic
Achtergrondverhaal over de val van Srebrenica
Overzicht van de aanklachten tegen Mladic
Chronologie van het leven van Mladic

Volg reacties op Twitter via NUlive

Ratko Mladic gearresteerd