BELGRADO - Servië heeft een man opgepakt die mogelijk de van oorlogsmisdaden verdachte ex-generaal Ratko Mladic is. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS heeft de Servische regering het bericht inmiddels bevestigd.

De Servische president Boris Tadic heeft om 13.00 uur (lokale tijd) een persconferentie aangekondigd.

Dat meldt de Servische omroep B92 donderdag. Persbureau Reuters meldt dat de Servische minister van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er iemand is aangehouden die "vermoedelijk Mladic is".

Ook een ingewijde van de familie van Mladic zou het bericht hebben bevestigd.

Volgens een bron van B92 lijkt de arrestant op Mladic, maar moet DNA-onderzoek zekerheid bieden.

Volgens de zender is de man enkele uren geleden opgepakt na een tip dat een man met de naam Milorad Komadic een fysieke gelijkenis met Mladic had. Het is niet bekend waar de man is aangehouden.

Genocide

Mladic is bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995.

Troepen onder leiding van Mladic vermoordden toen duizenden Bosnische moslims. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen.

Samenwerken

Als Servië daadwerkelijk Mladic heeft gearresteerd, heeft de regering in Belgrado begrepen dat het belangrijk is samen te werken met het Joegoslavië-Tribunaal.

Dat stelde donderdagmiddag een woordvoerster van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De commissie wil eind september verslag uitbrengen over de samenwerking van Servië met het tribunaal, die cruciaal is voor de Servische toetreding tot de unie.

''Het is essentieel dat Servië blijft samenwerken met het tribunaal'', aldus de zegsvrouw.

Volg reacties op Twitter via NUlive.