ARUSHA/DEN HAAG - De autoriteiten in de Democratische Republiek Congo hebben de voormalige Rwandese militieleider Bernard Munyagishari (52) opgepakt.

Het Rwanda-Tribunaal (ICTR) beschouwt hem als een van de breinen achter de genocide in het Centraal-Afrikaanse republiekje in 1994.

Dit heeft het VN-hof in het Tanzaniaanse Arusha woensdag laten weten. Volgens ICTR-hoofdaanklager Hassan Jallow heeft Munyagishari de Interahamwe mede gerecruteerd, getraind en geleid.

Volkerenmoord

Dat was een militie van etnische Hutu's die zich schuldig maakte aan de massaslachtingen en massaverkrachtingen waarvan de Tutsi-minderheid het slachtoffer werd. Tijdens de volkenmoord vielen binnen honderd dagen zeker 800.000 doden.

Het ICTR is nu nog op zoek naar negen verdachten. Onder hen is Félicien Kabuga, de financier van de genocide.

Tribunaal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat het goed is dat Munyagishari wordt overgedragen aan het tribunaal.

Na de arrestatie van de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic is dat volgens de minister weer een voorbeeld van ''de internationale rechtsorde die tot gelding komt''.

Het legt extra nadruk op het feit dat verdachten van wandaden tegenwoordig niet ongestraft kunnen blijven rondlopen, aldus Rosenthal.