REYKJAVIK - De vulkaan Grimsvötn op IJsland is sinds 04.00 uur woensdagmorgen niet meer actief. De aswolk is praktisch verdwenen, zei een geoloog van het Meteorologisch Instituut in Reykjavik woensdag.

''Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat de uitbarsting (helemaal) voorbij is'', benadrukte Sigthrudur Armannsdottir. Deskundigen zijn onderweg naar de vulkaan om meer informatie te verzamelen. Die gegevens moeten begin van de middag beschikbaar zijn.

De Grimsvötn is de actiefste vulkaan van IJsland. De vulkaan begon zondag met het spuwen van as en stoom. De aswolk bereikte een hoogte tot 20 kilometer.

De aswolk heeft in Europa tot beperkte problemen in het vliegverkeer geleid. Vorig jaar april was de overlast voor de Europese luchtvaart enorm na de uitbarsting van een vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull.

Minder dicht

De concentratie vulkanische as in de wolk die is uitgestoten door Grimsvötn is lager dan die in de aswolk van vorig jaar. Dat meldden Duitse wetenschappers woensdag op grond van onderzoek met behulp van lasertechnologie.

''Je kunt, in vergelijking met de beelden die wij vorig jaar hebben gemaakt, zien dat de concentraties niet zo hoog zijn'', aldus onderzoeker Cornelius Schiller. Hoe veel lager de concentratie asdeeltjes in deze aswolk is, moet nog blijken. ''Daarvoor moeten we eerst dieper in de meetgegevens duiken.''

Schoonmaak

De autoriteiten in IJsland beginnen woensdag met de grote schoonmaak. "Het ergste is voorbij en we kunnen ons nu richten op de schoonmaak'', zo luidde woensdag een verklaring van de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir.

Ze beloofde steun aan de IJslanders die zijn getroffen door de asregen. Ongeveer duizend mensen wonen in de onmiddellijke omgeving van de Grimsvötn. Zij staan volgens de premier nog voor een grote uitdaging.

Het onderstaande kaartje geeft de aswolk weer zoals voorspeld door het Volcanic Ash Advisory Centre London. Het is een voorspelling voor 26 mei, 2 uur na middernacht. De gebruikte gegevens zijn hier te vinden.

Klik hier om groter weer te geven/(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Hinder door vulkaan IJsland