RIJSWIJK - De Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo maakte zij woensdag tijdens een persconferentie in Parijs bekend.

"Ik heb alle steun van de premier", zei Lagarde. Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft woensdag zijn volledige steun uitgesproken voor de Franse minister van Financiën.

In een verklaring noemt Barroso Lagarde een gerespecteerd persoon in de internationale gemeenschap als minister, lid van de Eurogroep en huidig voorzitter van het overleg van de ministers van Financiën van de G20. De Europese Commissie looft de kwaliteiten van Lagarde en haar engagement om het globale economische beleid te versterken

Lagarde bedankte tijdens de persconferentie de gewezen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn voor zijn rol tijdens de kredietcrisis.

Kritiek

De bekendmaking van Lagarde volgt op een verklaring van Brazilië, Rusland, China en Zuid-Afrika waarin zij kritiek uiten op de "ongeschreven wet" dat een Europeaan IMF-hoofd is. Desondanks hebben die landen nog geen eigen kandidaat voorgedragen.

"Dat ik een Europeaan ben zou noch een voordeel, noch een nadeel moeten zijn", reageerde Lagarde diplomatiek. De Franse minister geldt als de topfavoriet.

Veel Europese landen hameren juist op een Europese kandidaat, nu Griekenland, Ierland en Portugal in zware financiële problemen verkeren. Naast het verschaffen van tijdelijke financiële hulp regelt het IMF de monetaire samenwerking tussen de 185 lidstaten en bewaakt het de economische groei en wisselkoersen in die landen. 

Mexico

Mexico schuift intussen de gouverneur van zijn centrale bank, Agustin Carstens, naar voren om de vorige IMF-bewindvoerder, Dominique Strauss-Kahn, op te volgen. 'DSK' maakte vorige week zijn aftreden bekend vanuit een gevangenis in New York, waar de topman belandde na een vermeende poging tot verkrachting. 

Mogelijke kandidaten voor de IMF-baan zijn verder de Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Trevor Manuel en het hoofd van de centrale bank van Kazachstan, Grigory Marchenko.

De kandidaatstelling voor de toppositie van het IMF sluit op 10 juni. De nieuwe directeur wordt waarschijnlijlk aan het eind van de maand gekozen.

Onderzoek

Lagardes kandidaatstelling wordt tot 10 juni overschaduwd door een mogelijk onderzoek naar machtsmisbruik door de minister. Voor die datum moeten Franse rechters bepalen of er een officieel onderzoek wordt gestart rond een zaak waarbij Lagarde ervoor zorgde dat de geruchtmakende zakenman Bernard Tapie in 2008 een schikking van 285 miljoen euro werd toegekend in een slepende procedure rond de verkoop van het sportmerk Adidas.

Profiel Christine Lagarde

Dossier opvolging IMF

Lagarde wil IMF-leider worden