'Ramp Air France door fouten piloten'

AMSTERDAM - De ramp met het toestel van Air France in 2009 werd mogelijk veroorzaakt doordat de piloten van de Airbus in de war werden gebracht door een defecte snelheidsmeter. Ook zou het vliegend personeel verkeerd zijn omgegaan met andere essentiële systemen.

Dat is volgens The Wall Street Journal de eerste uitkomst van het onderzoek naar de gegevens op de zwarte doos van het gecrashte toestel. De Amerikaanse krant baseert zich op bronnen die bekend zijn met de data.

Volgens de bronnen blijkt uit vluchtgegevens in de zwarte dozen dat de piloten in de war raakten door verschillende alarmen van diverse controlesystemen op het moment dat het toestel in turbulentie terecht kwam.

Daarnaast werden de piloten verrast door een onverwacht zware ijsafzetting boven de Atlantische oceaan.

Hoewel de belangrijkste displays in de cockpit normaal functioneerden, heeft de crew volgens de bronnen verzaakt standaard procedures uit te voeren om de stuwkracht van het vliegtuig te verhogen en de problemen met de snelheidsmeter op te lossen.

Ongeluk

De Airbus A330-203 van Air France was in juni 2009 onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs, toen het in zee stortte. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer vijftienhonderd kilometer van het Braziliaanse vasteland, het vliegtuig was even daarvoor van de radar verdwenen.

Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. Pas begin april van dit jaar werd het grootste deel van het wrak ontdekt, evenals de lichamen van zo'n vijftig slachtoffers. De twee zwarte dozen werden begin mei gevonden.

Lees meer over:
Tip de redactie