SANAA - Diplomaten uit het Westen en de Golfregio zijn er niet in geslaagd president Ali Abdullah Saleh van Jemen een akkoord te laten tekenen dat zijn aftreden regelt. Dat hebben de diplomaten zondag laten weten.

''Het is mislukt'', zei een van de diplomaten. Een andere diplomaat zei dat de landen uit de Golfregio mogelijk verdere bemiddelingspogingen staken.

De oppositie in Jemen had zaterdag alvast de handtekening gezet onder een overeenkomst met Saleh.

Het ging om een voorstel van de regionale Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC). Daarin staat onder meer dat Saleh binnen dertig dagen aftreedt in ruil voor immuniteit.

Twee keer eerder

Saleh weigerde al twee keer eerder het akkoord te tekenen. De autoritair regerende president zei zondagavond in een televisietoespraak dat hij het akkoord pas tekent als leden van de oppositie erbij zijn en de ceremonie in het presidentieel paleis plaatsvindt.

Hij waarschuwde voor een burgeroorlog als de oppositie ''koppig'' blijft.

De ondertekening zondag was in het ambassadegebouw van de Verenigde Arabische Emiraten gepland.

Gewapende aanhangers van Saleh die het niet eens waren met de machtsoverdracht omsingelden het gebouw waardoor buitenlandse diplomaten met helikopters het gebouw moesten verlaten.

Bemiddeling staken

De GCC besloot zondagavond laat de pogingen om te bemiddelen tussen president Saleh en de oppositie in Jemen te staken.

De GCC maakte het besluit na een vergadering in de Saudische stad Riyad bekend. Volgens de raad zijn er ''onvoldoende werkzame voorwaarden overeengekomen''. In een verklaring stelt de raad te hopen dat Saleh alsnog snel zal tekenen, ''omdat dit de beste manier is om de huidige situatie te boven te komen''.

De GCC riep de inwoners van Jemen op met ''geduld en wijsheid'' te reageren op de ontwikkelingen om een nationale ramp te voorkomen.

Drie maanden van betogingen

In Jemen wordt al meer dan drie maanden betoogd tegen het regime van Saleh, die al 33 jaar aan de macht is in het straatarme land.

Door zijn harde optreden, dat aan zeker 145 mensen het leven heeft gekost, verloor de president de laatste tijd steeds meer aanhang.

Vooral de Verenigde Staten houden de ontwikkelingen in het straatarme Jemen scherp in de gaten. De Amerikanen zien in de plaatselijke tak van al-Qaeda een belangrijke bedreiging.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton riep Saleh zondag dan ook nogmaals op zo snel mogelijk af te treden. Eerder zou president Barack Obama persoonlijk druk hebben uitgeoefend op Saleh om het akkoord over de machtsoverdracht toch te tekenen.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Akkoord Jemen lijkt van de baan