ISLAMABAD - Organisaties in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) sturen jaarlijks zo'n honderd miljoen dollar naar radicale islamitische scholen in Pakistan.

Dat bleek zondag uit gelekte Amerikaanse diplomatieke berichten.

De scholen kiezen jongens uit arme gezinnen uit voor indoctrinatie en sturen enkelen van hen naar militaire trainingskampen om daarna te vechten tegen de Pakistaanse regering en het Westen.

Dit staat in het document dat gepubliceerd werd op de site van de gerenommeerde Pakistaanse krant Dawn. De krant kreeg meer dan vierduizend diplomatieke berichten in handen na een overeenkomst met klokkenluiderssite Wikileaks.

Liefdadigheidsinstellingen

De donaties zijn onder meer afkomstig van islamitische liefdadigheidsinstellingen en zijn gedaan met 'ogenschijnlijk de directe steun' van de regeringen van Saudi-Arabië en de VAE, staat in het document dat in november 2008 is geschreven en onder meer is gebaseerd op niet nader gespecificeerde bronnen bij de Pakistaanse regering.

Saudi-Arabië en de VAE hebben niet gereageerd op de aantijgingen.

Punjab

Het was al bekend dat Saudi-Arabië en de VAE steun bieden aan extremisten in Pakistan, maar uit dit document blijkt dat er ook financiële steun naar de zuidelijke provincie Punjab gaat, een gebied dat volgens waarnemers steeds radicaler wordt.

Het meeste geweld door opstandelingen vindt nu nog plaats in het gebied bij de grens met Afghanistan. Critici vinden dat de Pakistaanse regering te weinig doet om de islamitische scholen in Punjab, een van de dichtstbevolkte provincies van Pakistan, te sluiten.