REYKJAVIK - IJsland heeft het vliegveld van Keflavik, de grootste luchthaven van het land, zondag tijdelijk gesloten na de uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn in het zuidoosten van het land. Ook andere vliegvelden op het eiland gaan hoogstwaarschijnlijk dicht.

''Vluchten van en naar IJsland worden stopgezet'', aldus een woordvoerster van Isavia.

Tegen de BBC zei een zegsvrouw van Isavia dat een lokaal vliegverbod van kracht blijft tot het effect van de as van de Grimsvötn op de luchtvaart bekend is.

As van vulkanen kan in bepaalde gevallen motoren van vliegtuigen beschadigen.

Pluim

De maatregel komt nadat de Grimvötn zaterdagavond begon te spuwen. Boven de vulkaan ontstond een pluim van as en rook van circa 20 kilometer hoog. Door de wind drijft de aswolk in noordelijke en noordoostelijke richting.

De vulkaan spuwt ook zondag nog rook en as. Deskundigen denken niet dat er as van de vulkaan buiten IJsland neervalt.

Schiphol

Vliegverkeer van en naar Schiphol ondervindt voorlopig nauwelijks hinder van de vulkaanuitbarsting op IJsland. Er zijn nauwelijks annuleringen of vertragingen van vluchten die via of naar dat gebied vliegen. Dat liet een woordvoerster van de luchthaven weten.

Een vlucht van Icelandair die zondagmiddag naar Reykjavik zou vertrekken, werd vanwege de aswolk geannuleerd. Een vlucht van die plaats naar Schiphol kwam met enige vertraging aan.

Ook een woordvoerster van KLM liet weten dat de problemen minimaal zijn. Een enkele vlucht die via de regio IJsland vliegt, heeft een vertraging van 15 tot 20 minuten. Dit omdat deze vliegtuigen moeten omvliegen.

Een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland liet weten dat er de komende dagen geen as in het Nederlands luchtruim wordt verwacht.

Schotland

De as van de uitgebarste vulkaan Grimsvötn in IJsland kan dinsdag het noorden van Schotland bereiken en delen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje op donderdag of vrijdag. Daarvoor zijn vliegtuigmaatschappijen zondag gewaarschuwd door weerkundigen.

De waarschuwing is gebaseerd op de weersvoorspellingen van de komende vijf dagen. Maar de weerkundigen houden een slag om de arm.

De uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn zou het komende etmaal geen impact hebben op de Europese vluchten. Dat stelt Eurocontrol, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in het luchtvaartverkeer.

Eyjafjallajökull

De vulkaan Grimsvötn ligt onder de Vatnajökullgletsjer en barstte in 2004 voor het laatst uit. De as van de vulkaan bereikte toen het vasteland van Europa. De Grimsvötn is IJslands actiefste vulkaan.

Het is nog onduidelijk of de uitbarsting hetzelfde effect kan hebben als die van de Eyjafjallajökull op 14 april 2010.

Duizenden vluchten werden toen geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'.

Het was de omvangrijkste sluiting van het luchtruim sinds de Tweede Wereldoorlog.

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive.nl

Vulkaanuitbarsting IJsland