AMSTERDAM - De oppositie in Jemen heeft zaterdag alvast de handtekening gezet onder een overeenkomst met president Ali Abdullah Saleh, om zijn aftreden te regelen. Saleh beloofde eerder deze week de afspraken zondag te ondertekenen.

De 69-jarige Saleh zegde al twee keer eerder toe om de overeenkomst te tekenen, maar liet tot woede van de oppositie steeds verstek gaan.

Het gaat om een voorstel van de regionale Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC). Daarin staat onder meer dat Saleh binnen dertig dagen aftreedt in ruil voor immuniteit.

Een zegsman van de president zei zaterdag dat Saleh zondag op zal komen dagen. ''Het ondertekenen van het plan zal zondag in Sanaa plaatsvinden. Saleh zal het documtent tekenen vanuit zijn functie als president van de republiek en het congres.''

al-Qaeda

Saleh zei eerder op de dag dat Jemen in handen zal vallen van terreurbeweging al-Qaeda als hij vertrekt. ''Als het systeem valt, zal al-Qaeda Maarib, Hadramout, Shabwa, Abyan en al-Jouf gaan beheersen en de situatie controleren'', aldus Saleh, verwijzend naar de provincies waar de plaatselijke tak van al-Qaeda al actief is.

''Dit is de boodschap die ik wil sturen aan onze vrienden en broeders in de Verenigde Staten en de Europese Unie. De opvolger zal erger zijn dan wat we nu hebben'', stelde Saleh, die het plan van de GCC ''in feite een couppoging'' noemde.

Betogingen

In Jemen wordt al meer dan drie maanden betoogd tegen het regime van Saleh, die al 33 jaar aan de macht is in het straatarme land. Door zijn harde optreden, dat aan zeker 145 mensen het leven heeft gekost, verloor de president de laatste tijd steeds meer aanhang.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Profiel Jemen

Voorstel aftreden Saleh