NEW YORK - Dominique Strauss-Kahn is donderdag afgetreden als topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Fransman benadrukt dat hij onschuldig is.

Dat heeft de organisatie bekend gemaakt in een verklaring.

 ''Het is met oneindige droefheid dat ik me vandaag gedwongen voel om mijn ontslag in te dienen'', zei hij in een verklaring. ''Ik wil zeggen dat ik met de grootst mogelijke stelligheid alle aantijgingen bestrijd die tegen mij geuit zijn.''

De toppoliticus zegt nu vooral te denken aan zijn vrouw (''van wie ik meer hou dan wat dan ook''), zijn kinderen, zijn gezin en zijn vrienden. Strauss-Kahn zit in New York vast op de beschuldiging dat hij er een kamermeisje probeerde te verkrachten.

Onschuld

Strauss-Kahn zegt ontslag te nemen om ''al mijn kracht, al mijn tijd en al mijn energie te wijden aan het bewijzen van mijn onschuld.'' Donderdag is in New York een hoorzitting over zijn vrijlating op borgtocht.

Het IMF zegt in de nabije toekomst het selectieproces voor een opvolger te presenteren. Ondertussen blijft de Amerikaan John Lipsky de waarnemend directeur van het IMF.

De Jager

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt dat er zo snel mogelijk een opvolger moet komen voor Strauss-Kahn. Inhoudelijk wil De Jager niet reageren op de zaak, maar hij liet donderdag voor aanvang van het verantwoordingsdebat wel weten respect te hebben voor het besluit van Strauss-Kahn om te vertrekken. "Het is belangrijk dat tijdens deze crisis het IMF met een volledige top kan opereren", zei de minister.

De advocaten van de topman hebben een borg van 1 miljoen dollar (circa 700.000 euro) contant geld aangeboden voor de voorlopige vrijlating van Strauss-Kahn. Hij is ook bereid 24 uur per dag binnen te blijven in een locatie in de New Yorkse wijk Manhattan. Hij wil ook een elektronische enkelband dragen en zijn paspoort afstaan.

Hoorzitting

Donderdag om 14.15 uur Amerikaanse tijd is een hoorzitting gepland over de borg. Dat heeft een medewerker van de New York Supreme Court woensdag lokale tijd gezegd.

Om de rechter te verzekeren dat hij echt niet zal vluchten, doet hij afstand van al zijn rechten omtrent uitlevering. Hij heeft dat in een beëdigde verklaring geschreven en ingeleverd bij rechter Michael Obus, die de zitting in Manhattan zal leiden.

Vluchtgevaarlijk

De rechter had maandag een verzoek om borg nog afgewezen. De rechter vond hem vluchtgevaarlijk. De Verenigde Staten en Frankrijk hebben geen uitleveringsverdrag.

Het vermeende slachtoffer van verkrachting is woensdag buiten het zicht van het publiek voor een onderzoeksjury verschenen in New York, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN. Deze jury moet beslissen of het tot een proces tegen de Fransman komt. Vrijdag krijgt Strauss-Kahn te horen of hij wordt aangeklaagd.

Opgesloten

De 32-jarige alleenstaande vrouw is afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee en woont met haar dochter in New York. Ze had gezegd dat ze de hotelkamer in het Sofitel wilde schoonmaken, toen Strauss-Kahn poedelnaakt uit de badkamer stapte. Daarna sloot hij haar op en probeerde haar oraal en anaal te verkrachten, heeft ze de politie gezegd.

Strauss-Kahn, die in de race was om Frans presidentskandidaat te worden, ging zaterdagmiddag lunchen met zijn dochter en wilde op het vliegtuig stappen voor overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Haar advocaat Jeff Shapiro ontkent ten stelligste dat ze had ingestemd met de seks. De vrouw voelt zich erg angstig en wil niet naar huis. Ze is met haar dochter op een veilige plaats, zei hij.

Opvolging

Onder de deelnemende landen van het IMF is al een discussie gaande over de opvolger. Europese landen vinden dat zij traditioneel de directeur mogen leveren.

Woensdagavond noemde DNB-topman Nout Wellink nog ECB-president Jean-Claude Trichet als geschikte kandidaat. Daarentegen vinden opkomende landen zoals Brazilië en China dat zij ook eens aan de beurt moeten komen.

Volg reacties op Twitter via NUlive