BERLIJN - De aanklagers in het proces tegen de veroordeelde oorlogsmisdadiger John Demjanjuk hebben beroep aangetekend tegen het vonnis dat de rechtbank in München vorige week velde.

Dat maakte een woordvoerster maandag bekend zonder een motivatie voor het hoger beroep te geven. Die volgt zodra het beroep schriftelijk wordt aangetekend.

De aanklagers gaan ook in beroep tegen het besluit om Demjanjuk in afwachting van zijn beroepszaak in vrijheid te stellen.

De 91-jarige voormalige concentratiekampbewaker werd donderdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op meer dan 28 duizend Joden, onder wie veel Nederlanders.

Afwachting

De verdediging van Demjanjuk ging in beroep tegen het vonnis. Het hof besloot dat Demjanjuk in afwachting van zijn beroepszaak op vrije voeten moest worden gesteld.

Volgens het hof werkte de geboren Oekraïner als kampbewaker in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor in Polen, maar volgens zijn advocaten is hij daar nooit geweest. De aanklagers hadden zes jaar geëist.

Demjanjuk zit volgens Duitse kranten in een bejaardentehuis. Hij is stateloos en kan Duitsland niet verlaten.