JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft de bezette Palestijnse gebieden zondag volledig afgesloten van de buitenwereld in verband met ongeregeldheden rond Nakba-dag.

Op deze dag herdenken de Palestijnen de 'ramp' van het ontstaan van Israël in 1948, en het daaropvolgende conflict dat leidde tot de gedwongen vlucht van 760.000 Palestijnen naar het buitenland.

In de nacht van zaterdag op zondag arresteerde de politie dertien Palestijnen die zich zouden hebben misdragen tijdens betogingen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem.

Maagstreek

Sinds vrijdag werden al 63 personen aangehouden. Acht politieagenten raakten gewond tijdens ongeregeldheden.

Een 16-jarige Palestijn stierf zaterdag nadat hij een kogelwond had opgelopen in zijn maagstreek. Een familielid van de tiener zei dat een Joodse kolonist het fatale schot heeft afgevuurd.

Het slachtoffer werd zaterdag begraven. Circa tweeduizend rouwenden droegen Palestijnse vlaggen met zich mee tijdens de uitvaartplechtigheid.

Medische noodgevallen

De afsluiting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook is van kracht tot middernacht. Tot die tijd mogen mensen de grens alleen passeren bij hoge uitzondering, zoals in medische noodgevallen.

Duizenden agenten en militairen zijn op de been om te voorkomen dat zich nieuwe ongeregeldheden voordoen.

Tel Aviv

Zondagmorgen zette een incident in de stad Tel Aviv de situatie verder op scherp. Een Israëlische burger verloor het leven en dertien anderen raakten gewond toen een vrachtwagen een bus en een aantal auto's ramde.

De bestuurder, door de politie omschreven als een 22-jarige Arabische Israëliër, verklaarde later dat zijn band was geklapt en dat hij daardoor de macht over het stuur verloor.

Aangevallen

Ooggetuigen verklaarden echter dat de man ook nog voetgangers raakte tijdens het incident, dat minutenlang duurde. En hij zou mensen hebben aangevallen nadat de vrachtwagen tot stilstand was gekomen, en hij was uitgestapt.

De politie onderzoekt nog of de verklaring van de man klopt, of dat sprake is van een politiek gemotiveerde aanslag.