Iraanse minister van Oliezaken ontslagen

TEHERAN - President Mahmoud Ahmadinejad van Iran heeft minister Masoud Mirkazemi van Oliezaken en de ministers van Welzijn en Industrie zaterdag ontslagen. Dat heeft zijn bureau gemeld.

De president heeft daarmee het aantal ministers van 21 naar 17 teruggebracht. In februari vertrok al minister Hamid Behbahani van Transport, nadat het parlement het vertrouwen in hem had opgezegd.

Een verandering bij het departement van Oliezaken in 's werelds op vier na grootste olie-exporteur werd al verwacht, nadat regeringsfunctionarissen deze maand hadden gezegd dat de ministeries van Oliezaken en Energie en dat van Arbeid en Welzijn zouden worden samengevoegd.

Het ministerie van Transport gaat samen met dat van Woningbouw, het departement van Industrie met dat van Handel.

Spanningen

De reorganisatie van het kabinet is al weken een bron van spanningen tussen de president en het parlement. Ahmadinejad beschouwt het als zijn voorrecht ministers te benoemen, maar het parlement meent dat het de portefeuilles moet vaststellen en met de benoeming van de ministers akkoord moet gaan.

Deze week ontstond er een felle woordenwisseling tussen de president en parlementsvoorzitter Ali Larijani over de kwestie. De machtige Raad van Hoeders, het hoogste rechtsorgaan in Iran, greep donderdag in en koos de zijde van de volksvertegenwoordiging.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie