'Doden door geweld in Syrische stad'

DAMASCUS - Militairen hebben zaterdag in de West-Syrische grensstad Tall Kalakh vier mensen doodgeschoten en verscheidene anderen verwond. Dat hebben een getuige en een bron binnen een ziekenhuis gezegd.

De militairen zouden de stad in de provincie Homs sinds zaterdagochtend omsingelen. Zij schoten met machinegeweren.

Vrijdag gingen duizenden mensen na het wekelijkse vrijdaggebed in Tall Kalakh, 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, de straat op om tegen het bewind van president Bashar al-Assad te demonstreren.

In Homs, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gingen zaterdag circa achtduizend mensen de straat op voor de begrafenis van demonstranten die eerder waren gedood. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera op basis van ooggetuigen.

De protesten tegen Assad braken ongeveer twee maanden geleden uit. Het regime probeert de onrust met harde hand de kop in te drukken. De Verenigde Naties schatten het dodental in Syrië door geweld tussen de zevenhonderd en 850. Duizenden betogers tegen de regering zouden zijn opgepakt.

Gevlucht

Veel Syriërs zijn de laatste tijd naar Libanon gevlucht voor het geweld in Syrië. Dat hebben anonieme bronnen binnen de Libanese regering gezegd.

Onder de mensen die zaterdag de grens met Libanon overstaken bevond zich een 26-jarige man met een schotwond in zijn rug. De man is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis in het noorden van Libanon, aldus de bronnen.

Profiel Syrië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Lees meer over:
Tip de redactie