Obama wil meer olieboring omstreden gebieden

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag in zijn wekelijkse radiopraatje nieuwe maatregelen toegezegd om de binnenlandse olieproductie op te voeren.

Hij staat onder druk van de Republikeinse oppositie en de publieke opinie, nu mensen de hoge olieprijs in de portemonnee voelen.

Obama zei dat hij het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht geeft om meer land te verpachten in een olierijk gebied in Alaska en in de Golf van Mexico.

Oliebedrijven kunnen die gebieden dan huren en op zoek gaan naar olie of gas. De maatschappij die het meest biedt, mag daar doorgaans tien jaar aan de slag.

Het gebied in Alaska was aanvankelijk bestempeld als oliereserve voor het Amerikaanse leger. Het ligt vlak bij een natuurgebied. Uit dat gebied blijven ze weg, liet een woordvoerder weten.

Duurzame energie

De Amerikaanse president heeft er altijd een punt van gemaakt dat de olieconsumptie omlaag moet en er meer gebruik moet worden gemaakt van duurzame energie. De productie opvoeren in eigen land zou niet de goede oplossing zijn.

Obama lijkt nu toe te geven aan de druk om dat wel te doen. Sinds de olieramp in de Golf van Mexico was de VS terughoudender met het afgeven van boorvergunningen. In de Golf mocht een halfjaar niet worden geboord, bovendien zijn de regels strenger geworden.

De looptijd van bestaande vergunningen wordt dan ook verlengd, zodat de oliemaatschappijen de verloren tijd kunnen inhalen en zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regels.

Tip de redactie