'Oog-om-oog'-actie Iran uitgesteld

TEHERAN - Justitie in Iran heeft de vergeldingsactie van een vrouw die blind is geworden, nadat een man haar zwavelzuur in de ogen had gespoten, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA zaterdag gemeld op basis van bronnen binnen justitie. De vrouw, Ameneh Bahrami, wilde de man zaterdagmiddag in een ziekenhuis in Teheran zwavelzuur in beide ogen spuiten.

De man spoot in 2004 zwavelzuur in haar gezicht, omdat zij verscheidene huwelijksaanzoeken had afgewezen. Sindsdien is zij blind en is haar gezicht verminkt. Operaties in Spanje, waar zij nu woont, hebben geen baat gehad.

Bahrami was speciaal voor de vergeldingsactie naar Teheran gevlogen. Ze reageerde woedend op het uitstel van de straf tegen de man die haar verminkte.

Verdoofd

Islamitische wetten staan toe dat een slachtoffer van een misdrijf met gelijke munt terugbetaalt. Een rechter bepaalde dat de vrouw met een pipet zwavelzuur in de ogen van haar belager mag spuiten. De man moet wel worden verdoofd.

Bahrami liet via haar Duitse uitgever weten dat ze bedroefd is over het uitstel, maar dat de straf in de komende week alsnog door haar ten uitvoer zal worden gelegd. Bahrami werkt aan een boek over haar levensverhaal.

Executies

Iraanse media meldden zaterdag ook dat elf mannen zijn geëxecuteerd wegens drugshandel en verkrachtingen. De meeste veroordeelden stierven aan de galg in gevangenissen verspreid over het land.

Drie verkrachters werden op dezelfde wijze om het leven gebracht, maar in het openbaar. Het is onduidelijk hoeveel publiek aanwezig was bij de voltrekking van die vonnissen.

Dit jaar hebben de autoriteiten in Iran al zeker 124 mensen laten executeren. Iran noemt de doodstraf een essentieel middel om de orde te handhaven. Burgers die zich schuldig maken aan moord, verkrachting, gewapende overval en overspel, komen in aanmerking voor executie.

Drugsbezit is eveneens gevaarlijk. Wie meer dan 30 gram verdovende middelen bij zich heeft, riskeert de doodstraf.

Zahra Bahrami

Eind januari werd de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami in Iran om het leven gebracht op last van de autoriteiten. Bahrami zat al langer gevangen in Iran en werd zonder aankondiging ter dood gebracht.

Nederland dacht dat het proces tegen de vrouw nog niet was afgerond en voelde zich op het verkeerde been gezet door de Iraanse autoriteiten. Nadat bekend was geworden dat Bahrami was geëxecuteerd, sprak Rosenthal van een ''schanddaad door een barbaars regime''.

De diplomatieke ruzie tussen Iran en Nederland liep hoog op. De minister kreeg flinke kritiek te verduren in de Tweede Kamer, omdat hij te laat zou hebben ingegrepen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie