TOKIO - In de Japanse regio die 11 maart werd getroffen door een vrijwel ongekend zware aardbeving, beefde het vrijdag opnieuw.

Seismologen berichtten dat er zaterdagmorgen onder de zeebodem circa 200 kilometer ten noordoosten van Tokio een aardbeving is geweest met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Er zijn geen meldingen van schade of slachtoffers.

Het epicentrum is niet ver ten zuiden van de plek waar het epicentrum in maart lag. Die beving had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en veroorzaakte een enorme tsunami die ten noorden van Tokio kustplaatsen wegvaagde.

Het aantal doden en vermisten als gevolg van die natuurramp staat op 24.525.

Fukushima I

Een man die werkte op de Japanse kerncentrale Fukushima I is er zaterdag bewusteloos geraakt en later overleden.

Hij verloor het bewustzijn een uur nadat hij op zijn werk kwam in de in maart als gevolg van een aardbeving en een tsunami verwoeste kerncentrale.

Meltdown

Ploegen zouden in Fukushima I bezig zijn een aanzienlijke meltdown te voorkomen. Een woordvoerder van de exploitant van de centrale, de Tokio Elektriciteitsmaatschappij (Tepco), zei zaterdag dat een werknemer in kritieke toestand was maar niet door radioactieve stoffen.

As gevolg van de natuurramp van 11 maart viel het koelsysteem uit in de kerncentrale. Tepco probeert de reactoren en nucleaire brandstofreservoirs met water relatief koel te houden om oververhitting en de uitstoot van grote hoeveelheden radioactieve stoffen tegen te gaan.

De toestand is op zijn vroegst in oktober onder controle.