Hartaanval vrouw Mubarak na arrestatiebevel

CAIRO - De vrouw van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak heeft vrijdag een hartaanval gekregen en is naar de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis overgebracht.

Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. Eerder vrijdag was een arrestatiebevel tegen de echtgenote van de oud-president uitgevaardigd.

De autoriteiten stelden dat Suzanne Mubarak vijftien dagen in hechtenis moest worden genomen in de vrouwengevangenis van Caïro. Justitie beschuldigt haar van zelfverrijking door het achteroverdrukken van staatsgelden.

Haar man zit al enkele weken vast in een ziekenhuis. De autoriteiten hebben bepaald dat hij ook vijftien dagen in hechtenis moet worden genomen.

Het hoofd van de instelling die illegale verrijking onderzoekt, Essam al-Gohari, heeft tot de hechtenis besloten nadat de ex-president en zijn vrouw drie uur lang in hun woonplaats Sharm al-Sheikh waren ondervraagd.

Aftreden

Mubarak moest na weken van onlusten en protesten 11 februari aftreden na bijna dertig jaar aan de macht te zijn geweest. Het leger regeert sindsdien.

Mubarak en zijn familie gingen naar de badplaats Sharm al-Sheikh. Daar is hij 12 april met hartklachten in een ziekenhuis opgenomen. Hij is formeel al in hechtenis in het kader van onderzoeken naar machtsmisbruik.

Tora-gevangenis

Mubaraks zoons, Alaa en Gamal, zijn in de Tora-gevangenis even ten zuiden van Caïro opgesloten.

Zij werden 13 april in hechtenis genomen in het kader van het onderzoek naar machtsmisbruik, corruptie en de gewelddadige dood van demonstranten. Eind februari verbood justitie de familie Mubarak Egypte te verlaten.

Ondervraagd

Alaa en Gamal zijn onder meer ondervraagd over hun banden met een onderneming op Cyprus en een investeringsmaatschappij gevestigd op Britse eilanden, aldus een woordvoerder van justitie in Caïro.

De twee worden ervan verdacht zakenlieden die met buitenlandse ondernemingen in Egypte een partnerschap opzetten, gedwongen te hebben een deel daarvan af te staan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie