'Kaddafi waarschijnlijk gewond'

LA BAGNAIA - De Libische leider Muammar Kaddafi is hoogstwaarschijnlijk gewond geraakt door een bombardement. Ook heeft hij vermoedelijk de hoofdstad Tripoli verlaten.

Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini vrijdag gezegd.

Frattini baseerde zich op informatie van de bisschop van Tripoli, de Italiaan Giovanni Innocenzo Martinelli. De geestelijke onderhoudt goede banden met de Libische machthebbers.

Kaddafi is volgens Frattini waarschijnlijk nog wel in Libië. "De 'internationale druk heeft er wellicht voor gezorgd dat Kaddafi een veilige schuilplaats heeft gezocht', zo lichtte hij toe.

Jongste zoon

Kaddafi ontkwam ongeveer twee weken geleden aan de dood bij een luchtaanval van de NAVO. Zeker drie raketten troffen de woning van zijn jongste zoon Saif al-Arab (29) die daarbij om het leven kwam. Martinelli woonde de dag erna zijn begrafenis bij. Volgens een regeringswoordvoerder waren Kaddafi en zijn vrouw zelf ook in het huis, maar zij bleven ongedeerd.

Libië heeft de uitlating van Frattini onmiddellijk tegengesproken. ''Het is nonsens. De leider is goedgeluimd. Hij leidt het land elke dag. Hij is absoluut niet verwond’’, verklaarde zegsman Mussa Ibrahim.

Luchtaanvallen

De NAVO voerde vrijdag opnieuw luchtaanvallen uit op Tripoli. Op de grond vinden intussen hevige gevechten plaats tussen opstandelingen en regeringstroepen. Kaddafi verliest volgens sommige opstandelingen zijn greep op de hoofdstad.

In Tripoli vonden deze week zeker drie demonstraties plaats waarbij over en weer werd geschoten door regeringstroepen en aanhangers van de oppositie. In de stad wordt het tekort aan brandstof en andere goederen groter.

Er zijn te weinig medicijnen voorhanden en de prijs van bepaalde basisproducten is verdubbeld, soms zelfs verdrievoudigd.

Duidelijke verbetering

Vrijdag zei de NAVO dat er de afgelopen drie dagen een 'duidelijke verbetering' is opgetreden in de militaire situatie van de opstandelingen, vooral door de NAVO-luchtaanvallen op regeringstroepen bij Tripoli.

Ook donderdag vonden in heel Libië NAVO-luchtaanvallen plaats, waaronder op het hoofdkwartier van Kaddafi in Tripoli.

Andere doelwitten waren het luchtafweergeschut vlakbij de hoofdstad en meerdere wapenopslagplaatsen voor de regeringstroepen die de oostelijke havenstad Misrata belegeren.

Diplomatieke druk

Intussen neemt de diplomatieke druk op het regime van Kaddafi toe. Een delegatie van de Libische Nationale Overgangsraad heeft vrijdag het Witte Huis bezocht.

Mahmoud Gibril, het hoofd van de Overgangsraad, zei dat hij de Amerikanen duidelijk wil maken dat 'onze droom en visie het opbouwen van een democratisch Libië is'.

Luis Moreno Ocampo, de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, zei vrijdag een verzoek in te willen dienen voor arrestatiebevelen tegen drie Libische leiders die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan moord en vervolging, onder wie vermoedelijk Muammar Kaddafi zelf.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie