WikiLeaks eist geheimhouding van medewerkers

LONDEN - Oprichter Julian Assange van onthullingswebsite WikiLeaks laat zijn medewerkers een geheimhoudingsverklaring tekenen.

Het Britse tijdschrijft New Statesman heeft dat onthuld.

Als de werknemers documenten of andere informatie doorspelen aan anderen, zou dat voor WikiLeaks een verlies van 12 miljoen pond (circa 13 miljoen euro) tot gevolg kunnen hebben, zo is te lezen in artikel 5 van de overeenkomst.

Een voormalige woordvoerder van WikiLeaks, die een kritisch boek had geschreven over de organisatie, hekelt de contracten.

Hij wijst erop dat de geheimhoudingsverklaring niet past bij de geest van de onthullingssite. ''WikiLeaks is geworden wat het zo veracht: een repressieve organisatie met beperkende contracten om het personeel te muilkorven'', zei Daniƫl Domscheit-Berg.

Geheime verslagen

WikiLeaks zorgde voor wereldnieuws door duizenden geheime diplomatieke verslagen van de Verenigde Staten te publiceren.

De ambtsberichten hebben de VS menigmaal in verlegenheid gebracht. Eerder toonde de site een video waarop een Amerikaanse legerhelikopter zogenaamde opstandelingen in Irak doodt. Dat bleken later journalisten en gewone burgers te zijn.

Borgtocht

Toenmalig medewerker James Ball van WikiLeaks vertelde dat Assange de verklaringen had voorgelegd aan het personeel tijdens een bijeenkomst in een Engels landhuis. Daar verblijft Assange sinds hij is vrijgelaten op borgtocht in zijn zedenzaak.

Ball weigerde daar te tekenen. ''Assange heeft toen twee uur staan schreeuwen dat ik het leven en welzijn van iedereen in de kamer bedreigde en nooit meer kon worden vertrouwd.'' Ball, die nu bij The Guardian werkt, zegt dat zijn collega's wel hun handtekening zetten onder de verklaring.

Lees meer over:
Tip de redactie