Moskou wil niet dat Westen ingrijpt in Syrië

MOSKOU - Rusland heeft het Westen vrijdag gewaarschuwd niet in te grijpen in Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov riep ook de oppositie in het Arabische land op niet aan te sturen op een herhaling van het ''Libië-scenario''.

In Syrië wordt al wekenlang betoogd tegen het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad. Hard optreden van de ordediensten heeft al veel mensenlevens geëist. Verscheidene westerse landen hebben hun grote zorg uitgesproken over de ontwikkelingen in Syrië.

Rusland vreest dat het in Syrië tot internationaal ingrijpen kan komen. Het Kremlin zit al in zijn maag met de strijd in Libië.

Gehoopt werd dat een in maart aangenomen VN-resolutie ter bescherming van burgers tot een snel einde aan het geweld zou leiden, maar ondanks de interventie van een westerse militaire coalitie, sleept het conflict zich nog altijd voort.

Dodental

De Verenigde Naties schatten het dodental in Syrië door geweld tussen de zevenhonderd en 850. Duizenden betogers tegen de regering zouden inmiddels opgepakt zijn.

De VN baseren het dodental op informatie van mensenrechtenactivisten. Opnieuw riepen de VN de Syrische regering op te stoppen met het geweld tegen tegenstanders.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Lees meer over:
Tip de redactie