Eis zeven jaar tegen oppositieleider Wit-Rusland

MINSK - De openbare aanklager in Wit-Rusland heeft vrijdag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen oppositieleider Andrej Sannikov.

Hij zou die straf moeten krijgen omdat hij heeft meegedaan aan de organisatie van massaprotesten in de nasleep van de door onregelmatigheden ontsierde presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Uit tal van getuigenverklaringen van onder meer taxichauffeurs, buschauffeurs, verkeersagenten en de politie zou zijn gebleken dat Sannikov mensen opriep de straat op te gaan, terwijl dit uitdrukkelijk was verboden door de autoriteiten.

Onschuldig

Sannikov, oud-diplomaat, heeft verklaard onschuldig te zijn. Hij zei donderdag tegen de rechter dat zijn verklaringen in de gevangenis van de geheime politie KGB niet betrouwbaar zijn, omdat ze onder marteling zijn verkregen.

De stembusgang in december leverde een omstreden zege op voor zittend president Alexander Loekasjenko, die ook wel de laatste dictator van Europa wordt genoemd.

Sannikov, een van zijn uitdagers, was een van de honderden mensen die daarna werden aangehouden tijdens een demonstratie tegen stembusfraude. Hij zit sindsdien achter de tralies.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie