Arrestatiebevel tegen vrouw Mubarak

CAIRO - De vrouw van de Egyptische president Hosni Mubarak moet vijftien dagen in hechtenis worden genomen in de vrouwengevangenis van Caïro. Justitie beschuldigt haar van zelfverrijking door het achteroverdrukken van staatsgelden.

Haar man zit al enkele weken vast in een ziekenhuis. De autoriteiten hebben bepaald dat hij ook vijftien dagen in hechtenis moet worden genomen.

Het hoofd van de instelling die illegale verrijking onderzoekt, Essam al-Gohari, heeft tot de hechtenis besloten nadat de ex-president en zijn vrouw drie uur lang in hun woonplaats Sharm al-Sheikh werden ondervraagd.

Machtsmisbruik

Mubarak moest na weken van onlusten en protesten 11 februari aftreden na bijna dertig jaar aan de macht te zijn geweest. Het leger regeert sindsdien. Mubarak en zijn familie gingen naar de badplaats Sharm al-Sheikh.

Daar is hij 12 april met hartklachten in een ziekenhuis opgenomen. Hij is formeel al in hechtenis in het kader van onderzoeken naar machtsmisbruik.

Zoons

Mubaraks zoons, Alaa en Gamal zijn in de Tora-gevangenis even ten zuiden van Caïro opgesloten. Zij werden 13 april in hechtenis genomen in het kader van het onderzoek naar machtsmisbruik, corruptie en de gewelddadige dood van demonstranten.

Hun echtgenotes, respectievelijk Heidi Rasekh en Khadiga al-Gammal, zijn ook ondervraagd over de vermeende zelfverrijking van de Mubaraks. Justitie verbood eind februari de familie het land te verlaten.

Wildste geruchten

Alaa en Gamal zijn onder meer ondervraagd over hun banden met een onderneming op Cyprus en een investeringsmaatschappij gevestigd op Britse eilanden, aldus een woordvoerder van justitie in Caïro. De twee worden ervan verdacht zakenlieden die met buitenlandse ondernemingen in Egypte een partnerschap opzetten, gedwongen te hebben een deel daarvan af te staan.

De Europese Unie heeft 21 maart toegezegd tegoeden van Mubarak en achttien vermoedelijke compagnons te bevriezen. Zwitserland heeft laten weten 324 miljoen euro te hebben bevroren die in verband wordt gebracht met de Mubaraks en hun vermeende zakenpartners.

Over de rijkdom van de clan van Mubarak doen de wildste geruchten de ronde. Deze zou 50 miljard euro kunnen vertegenwoordigen.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie