Tientallen doden bij wraakactie dood Bin Laden

PESHAWAR - Bij een zelfmoordaanslag op een academie voor paramilitairen in het noordwesten van Pakistan zijn vrijdag tachtig mensen gedood.

De Pakistaanse Taliban lieten weten dat ze de terreuractie hebben uitgevoerd uit wraak voor de dood van Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda.

''Het is de eerste aanslag voor het martelaarschap van Bin Laden. Wacht op grotere aanslagen in Pakistan en Afghanistan'', zei Taliban-woordvoerder Ehsanullah Ehsan.

Bin Laden kwam op 2 mei om het leven toen Amerikaanse commando's zijn huis in Abbottabad vlakbij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad binnenvielen.

Leger

Een andere zegsman van de Taliban zei echter tegen de Amerikaanse krant The Washington Post dat de aanslag was gepleegd om het Pakistaanse leger te straffen voor een recent offensief in het noordwestelijke district Mohmand.

Dit stammengebied is een bolwerk van de Taliban, al-Qaeda en andere militante groeperingen.

Trainingscentrum

De aanslag is gepleegd op een trainingscentrum van de paramilitaire grenspolitie in Shabqadar in het district Charsadda, niet ver van Mohmand.

De twee zelfmoordenaars sloegen toe toen rekruten zich opmaakten om met verlof te gaan. Zeker een van de twee daders was op een motor tot bij de kadetten gereden.

Busje

''We zaten te wachten in een busje op onze collega's. We waren in burger'', zei de gewonde paramilitair Ahmad. ''Toen hoorde ik iemand Allahu akbar (God is de grootste) roepen en vervolgens hoorde ik een enorme knal.'' Toen hij uit het busje sprong, hoorde Ali nog een explosie.

Onder de circa tachtig doden door de aanslag zijn bijna zeventig rekruten. De andere slachtoffers zijn burgers.

Kritiek

Verder raakten circa 140 mensen gewond. Artsen van een ziekenhuis in Peshawar zeiden dat de toestand van circa veertig gewonden kritiek is.

Begin vorige maand was de laatste grote aanslag in Pakistan. Toen vielen bij een zelfmoordaanslag van twee Talibanstrijders op een Soefi-heiligdom in Centraal-Pakistan in totaal 41 doden.

Maar ook politie en leger zijn geregeld het doelwit van aanslagen van moslimextremisten. De zelfmoordaanslag in Shabqadar is de dodelijkste in een jaar.

Laffe aanval

De Britse regering heeft de bloedige aanslag scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken William Hague sprak van een ''laffe en willekeurige'' aanval.

Enkele uren na de terreuractie werden met een Amerikaans onbemand vliegtuigje raketten afgevuurd op een voertuig in de Pakistaanse regio Noord-Waziristan, niet ver van de grens met Afghanistan. Vijf militanten zouden zijn gedood. 

Lees alles over de situatie rond de dood van Bin Laden.

Aanslag Pakistan

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie